Kterak z nového iPhone alespoň vylepšený iPod Touch udělati :]

12.07.2007   Autor: neznámý

Protože hodně lidí dnes kupuje nové iPhone telefony, které prozatím nejdou rozumně odblokovat, uvádím zde návod, jak tyto telefony používat alespoň jako „vylepšený“ iPod Touch s foťákem a Safari. Alespoň do doby, než bude k dispozici funkční návod na odblokování .. (celý článek)

Takže raději pár upozornění na začátek. Tento návod zde uvádím bez jakékoliv záruky, může vás uklidnit snad jen to, že je na 100% funkční a nepochází z mé hlavy ;]. Veškeré úpravy telefonu provádíte jen a pouze na svoji vlastní odpovědnost.

 

Návod není úplně triviální, pouštět se do níže uvedeného postupu by měl pouze člověk který není úplný technický analfabet. Proto zde nebudou ani žádné obrázky, není to návod „pro Američany“ (a také formátovací možnosti Texy! -editoru pro tyto články- jsou z mého pohledu katastrofální ..).

Nebudu schopný asi ani poradit všem v případě že se něco nezadaří, jsem jen „poučeným uživatelem“ a zde vlastně v roli překladatele. V případě problémů hledejte pomoc na místním fóru, nebo na fórech mezinárodních (Hackint0sh ap.). A problémy vzniknout mohou, na zahraničních fórech to vidím docela často..

 

Tak, strašení máme za sebou :], zde začíná vlastní postup. Ještě jednou pro jistotu zopakuji, čeho chceme dosáhnout. K dispozici je iPhone OOB1.1.2 (tj. telefon, který už byl prodaný s verzi firmware 1.1.2), který zatím nejde pro telefonování odblokovat (opravdu, ani tímto návodem) a chceme z něj mít alespoň „iPod Touch“ s wifi&safari a foťáčkem.

Pro tento návod budete potřebovat pár pomocných souborů a jeden velký soubor s firmware 1.1.1 (pozor, jsou dvě verze, ta novější nejde jailbreaknout z inetu!!). Abych ulehčil práci, nahrávám vše potřebné na rapidshare, stáhněte si tyto dva soubory (1.část, 2.část ). Potřebné soubory si samozřejmě můžete stáhnout i jinak, tohle je jen pro ulehčení práce :].

Dále bude nutné mít k dispozici připojení k bezdrátové síti, nejlépe nezabezpečené (alespoň pro tento postup). I když já to zkoušel i se skrytým SSID a WPA PSK a také to šlo bez problémů.

Budete také potřebovat mít nainstalovaný Java runtime, jakou verzi to netuším, zda potřebujete jinou verzi nebo ne zjistíte jednoduše při posledním kroku (jailbreak 1.1.2). Pokud se uvedený JAR soubor nespustí, stáhněte a nainstalujte Java runtime například z tohoto zdroje: JRE

 

Nejprve shrnutí, co se vlastně bude všechno dělat:

  • downgrade na verzi firmware 1.1.1
  • jailbreak (odemčení funkcí a instalace installeru)
  • příprava na jailbreak 1.1.2 (oktoprep)
  • upgrade na 1.1.2
  • jailbreak 1.1.2

Výsledkem je stav, kdy kromě telefonování je možné s iPhone „dělat všechno ostatní“ :].

 

A teď vlastní návod, doplněný mými postřehy z praxe. Návod uvádím pro počítač s Windows os, pro Mac se ale liší jen v maličkostech.

 

KROK 1: Downgrade to 1.1.1

1. připravte si soubor s fw 1.1.1 (iPhone1,1_1.1.1_3A109a_Restore.ipsw).

2. Zapněte iPhone. Následně stiskněte tlačítka Home a Sleep na 10 sekund. Po deseti sekundách uvolněte tlačítko Sleep, ale Home pořád držte stisknuté. Obrazovka by měla zčernat. Pokud uvidíte logo iTunes a obrázek kabelu, nejste v DFU modu, opakujte celé znova.

3. Spusťte iTunes, vložte iPhone do dokovací stanice (propojené s počítačem). ITunes nahlásí že byl nalezen telefon v recovery modu a nabídne obrazovku s možností Update nebo Restore.

4. A teď pozor, první kritický moment :]. Stiskněte Shift a teprve pak klikněte na tlačítko Restore. Bez Shiftu by se stáhnul a nahrál nový fw 1.1.2. Pokud je vše v pořádku, objeví se dialogové okno, ve kterém vyberete soubor pro flash (výše uvedený, končící na _Restore.ipsw)

5. Nyní proběhne flash telefonu, trvá několik minut, nechte telefon být dokud iTunes nenahlásí chybu.

6. iTunes skončí flashování, s chybovou hláskou 1015. TO JE V POŘÁDKU! Tedy pokud to bude tato chyba, jiné chybové výstupy už mohou znamenat cokoliv (já jich už viděl asi osm ;]..). Pokud tuto hlášku uvidíte, v iPhone je obnovený a funkční fw 1.1.1

7. Nyní je třeba už jen přestartovat telefon, použijte iBrickr nebo iPhuc (návod níže)

 

KROK 2: Jailbreak 1.1.1

1. Zapnout a unlock, jste v Emergency Call obrazovce

2. Napsat a vytočit *#307#

3. Smazat vytáčený kód, napsat 0 a znova Call

4. Stisknout Answer, pak uprostřed v okně Hold, a pak Decline.

5. Jste v okně s kontakty, pokud ne, stisknout dole uprostřed Contacts

6. Vytvoříte nový kontakt, nahoře plus. Ten upravit takto:

  • kliknout na Add new URL, vyplnit adresu prefs://11 a nahoře Save
  • kliknout pod tím na Add new URL a zde zadat adresu http://www.jailbreakme.com a opět Save
  • potřetí nahoře Save, kontakt se může uložit i bez jména

7. stisknout Home, odbloknut do Emergency Call obrazovky

8. vytočit 0, Call, Hold, Decline

9. v kontaktech vidíte vytvořený kontakt, klikněte na první odkaz (prefs://11)

10. jste v Settings. Zde je nutné nastavit následující:

  • General > Auto-lock > Never
  • Wi-Fi a zde nastavit připojení k AP. Po chvíli se musí v horné liště objevit modrá ikonka bezdrátové sítě.

11. stiskněte Home, unlock na Emergency Call obrazovku, vytočit 0, Call, Hold, Decline

12. u vytvořeného kontaktu klikněte na druhou uloženou adresu, spustí se Safari. Pokud se stránka nenačte, opakujte nastavení bezdrátové sítě.

13. na stránce která se v Safari objeví, sjeďte až na konec stránky a klikněte na Install AppSnap.

14. Telefon se začne restartovat, NE AHEJTE NA NIC a počkejte přibližně minutu. Pokud po minutě už zůstane obrazovka vypnutá, telefon zapněte.

15. pokud vše proběhlo správně, gratuluji, nyní už máte prakticky hotové řešení, telefon je s fw 1.1.1, jailbreak a aktivace hotová. Dále uvedený upgrade na 1.1.2 je už spíše dobrovolná část :] .

 

KROK 3: Update to 1.1.2

Pokud chcete mít v telefonu verzi fw 1.1.2, je nutné telefon nejdříve připravit na jailbreak, probíhá rozdílně jak ve verzi 1.1.1 (TIFF expolit zde nefunguje, stejně jako v novější ‚opravené‘ verzi f 1.1.1).

1. na hlavní obrazovce klikněte na Installer, proklikejte se výzvami k dotaci a updates až do základní obrazovky aplikace

2. dole klikněte na Install, nalistujte Tweaks (1.1.1) a nainstalujte OktoPrep. Tento krok je hodně důležitý, bez něj jailbreak ve verzi 1.1.2 neprovedete !!

3. telefon se restartuje

4. Spusťte iTunes, vložte telefon do dokiny.

5. pokud nemáte vypnuté automatické aktualizace, iTunes zahlásí že je k dispozici nová verze fw.

6. Klikněte na Update (V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NA RESTORE!!) a počkejte, až iTunes stáhnou a nainstalují novou verzi fw 1.1.2. Pokud ji stahují poprvé, chvíli to potrvá, soubor má okolo 165MB. Samotné flashování také pár minut zabere.

7. Po úspěšném update se telefon přestartuje, teď už by se žádná chybová hláška neměla objevit.

 

KROK 4: Jailbreak 1.1.2

Nyní se telefon vpodstatě nachází ve stejném stavu jako na začátku návodu ;], s tím drobným rozdílem, že je díky OktoPrep možné provést jailbreak i na verzi fw 1.1.2.

1. ukončete kompletně iTunes

2. spusťte příkazový řádek, změňte adresář na ten který obsahuje jailbreak (1.1.2-jailbreak) a spusťte dávku windows.bat.

3. v okně které se objeví, zaškrtněte Enable SSH a klikněte na tlačítko Jailbreak!

4. nyní probíhá jailbreak, chvíli to potrvá, v konzoli se bude zobrazovat průběh. Pokud se průběh jailbreaku zasekne na ‚reading flash image‘, vypněte auto-lock (krok 2, 1–10) a spusťte jailbreak znova

5. pokud vše proběhne v pořádku, objeví se na konci hlášení o úspěšném provedení s žádostí o reboot.

6. reboot provedete vypnutím telefonu a opětovným zapnutím, případně pomocí iBrickr / iPhuc.

 

No a to je vše :]. Pokud vše proběhlo v pořádku, máte telefon aktivovaný, gratuluji!

 

A teď pár poznámek na závěr:

  • pokud se cokoliv pos…kazí :], je velmi velká šance blížící se jistotě že po přepnutí telefonu do DFU modu a následném flashi na 1.1.2 jste sice na začátku, ale nic se neděje, prostě to zopakujete a tentokráte třeba lépe :] ..
  • do DFU modu je nutné se dostat podle uvedeného postupu, pokud nebude display černý, můžete sice flashovat i ve stavu telefonu se zobrazenou ikonkou iTunes a kabelu, ale může to způsobit různé problémy ..
  • pozor na ten Shift při downgrade na 1.1.1. Bez něj se opravdu okno pro výběr souboru s fw 1.1.1 neobjeví..
  • nevím proč, ale iBrickr mi šel po startu PC spustit vždy jen jednou, pak už ne. Bylo nutné restartovat PC a pak zase (jednou) spustit šel. Mnohem lepší se ukázal iPhuc, ten pracuje bez problémů i opakovaně:
  • spustit iphuc.exe a v konzoli napsat:

           cmd setenv auto-boot true

           cmd saveenv

           cmd fsboot

           exit

  • nepodařilo se mi spustit jailbreak 1.1.2 ve WinVista. Vůbec. A snažij jsem se opravu hodně a dlouho ;]. Stejná verze JRE jako následně ve WinXP, ale prostě nešlo. I na WinXP jsem to musel asi pětkrát spouštět, doporučuji trpělivost..
  • prý je zapotřebí iTunes alespoň ve verzi 7.4, nejlépe v7.5
  • iBrickr mi nešel spustit bez toho, aby byly spuštěné iTunes, dá se to ale vyřešit přes iPhuc. iBrickr se potřebuje ale jen pro jeden reset, takže žádná tragédie, varování o problémech s 1.1.1 se nebát :]
  • ukončit iTunes se musí opravdu velmi důkladně, ne jen ukončením aplikace ve Windows, ale také ukončením procesů ve Správci úloh. Ukončete zde vše co jen trochu připomíná iTunes, Apple, iphone ap. :]
  • pokud v posledním kroku po kliknutí na odkaz Install AppSnap vypne Safari a vše se vrátí do úvodní obrazovky, je buď třeba tento proces několikrát opakovat, anebo postupovat takto:

          - jailbreakme.com

          - po pádu Safari vstoupit do nastavení a podívat se do About

          - a znova jailbreakme.com

(díky vám, Rony, Julku a forum obecně! :] ..)

 

No a to je asi tak vše co mě teď napadá, ještě jednou upozorňuji že vše provádíte na své vlastní riziko a že v případě problémů vám já asi těžko s něčím pomohu.

Případné komentáře, poznámky a připomínky prosím přesunout raději do fóra, zde je vytvořený thread právě pro tento článek: forum.iphone.cz

 

Držím palce a hodně štěstí! :]

 

Zdroj a návod v EN: hackint0sh

 

1 komentářů shlédnuto 3449x
  • Currently 0/5 Stars.
S.o 30.01.2010 03:51
Je to docela slozyti

    © iPhone.cz, 2008-2017
    Developed by New Web Art